Dirigent Albert Brunner je bil rojen v Bischofszellu, odrašcal pa je v Romanshornu v švici. študiral je v Zurichu, kjer je na tamkajšnjem konzervatoriju koncal študij instrumentalne pedagogike in dirigiranja. Kot študent Ernesta Ansermeta (Orkester romanske švice – Orchestre de la Suisse Romande) in skozi razlicna izpopolnjevanja (Dunaj, London, Zeneva, Lausanne) se je Albert Brunner razvil v vsestransko umetniško osebnost.

Do leta 1986 je dirigiral trobilnemu ansamblu Fricktal (brass Band Fricktal), s katerim je l. 1980 na švicarskem trobilnem tekmovanju (Schweizerischen Brass Band Contest) in l. 1986 na švicarskem glasbenem festivalu zasedel 1. mesto. V zahvalo za njegove zasluge mu je istega leta švicarska trobilna zveza podelila naslov “Mister Brass Band”. V letih od 1982-96 je zelo uspešno vodil Pihalni orkester glasbenega društva Romanshorn. V tem casu je na tekmovanjih kar osemkrat osvojil prvo nagrado. Poleg tega je l. 1990 dosegel drugo mesto na CISM – tekmovanju v Arnhemu – Nizozemska.

Od leta 1984 uspešno vodi mestni Pihalni orkester Stadtmusic St. Gallen, s katerim je l. 1989 na kantonalnem glasbenem festivalu (Kantonalmusikfest) dosegel najvecje število tock, na drzavnem tekmovanju pihalnih orkestrov (Schweizerischen Blasorchesterwettbewerb) v Interlaknu l. 1993 ter v Rankweilu v Avstriji pa prvo mesto. Leta 1996 je orkester v Interlaknu dosegel 6. mesto, l. 1997 pa 2. nagrado (Grenchen).

Leta 1987 je Albert Brunner prevzel Pihalni orkester glasbenega društva Konkordia Egerkingen. Z istim, takrat ze zelo uveljavljenim orkestrom je l. 1988 dobil prvo nagrado na kantonalnem glasbenem festivalu v Schaffhausernu, v Biberistu l. 1992 ter l. 1994 v Munliswillu. Na mednarodnem tekmovanju v Riva del Guarda v Italiji pa so si pridobili 3. nagrado. V marcu 1994 je Albert Brunner prevzel dirigentsko palico vojaškega pihalnega orkestra Feldmusik Willsau – Land (LU), s katerim je dosegel prvo nagrado na glasbenem festivalu v Interlaknu – omenjeni orkester bo 19. in 20. junija 1999 gostoval v Logatcu.

Kot vodja številnih pihalnih orkestrov je Albreht Brunner veliko snemal za radio in televizijo. Poleg uspešnega dirigentskega udejstvovanja pa je bil tudi 10 let ravnatelj Glasbene šole Stein – Sackingen.

Je voditelj številnih pihalnih in dirigentskih tecajev. Doma in v tujini je cenjen kot velik mojster, strokovnjak za trobilne sestave in pihalne orkestre.

Spomladi leta 2014 je preminul.