Matjaž Albreht se je rodil 13. julija 1963 v Ljubljani, doma pa je v Logatcu. Flavte se je zacel učiti na logaški glasbeni šoli pri Iliju Markovicu, nadaljeval pa je (z zasebnim poukom) pri prof. Alojzu Velkavrhu. Na SGBš v Ljubljani se je ucil flavto pri prof. Jozetu Pogacniku in hrati še tolkala pri prof. Borisu šurbeku. študij flavte je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedju Ruplu, diplomiral pa je leta 1996 v razredu prof. Rudija Poka. Svojo nadarjenost je z imenitnimi uspehi dokazoval tudi na glasbenih tekmovanjih: prejel je 3 prve nagrade na republiškem tekmovanju ter 2 drugi in 1 prvo nagrado na drzavnem (jugoslovanskem) tekmovanju.

Ze med študijem je igral v SNG Drama in v ljubljanskem Mladinskem gledališcu, kjer je bil tudi soavtor scenske glasbe. Hkrati je 7 let igral v Simfonicnem orkestru RTV Slovenija, v Big Bandu RTV Slovenija pa je igral celo kot solist – flavtist. Muziciral je tudi v manjših instrumentalnih zasedbah in sodeloval s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Ernie Wilkins, Reggie Workman, Boško Petrovic, Denis Gonzales, Peter Herbolzheimer, George Garzone in s priznanimi slovenskimi jazzisti. Prav s temi glasbenimi mojstri je koncertiral po Sloveniji, v Italiji, Avstriji, Nemciji, Spaniji, Rusiji, Belorusiji, Gruziji ter na Hrvaškem; udelezil pa se je tudi mednarodnih festivalov v Ljubljani, v Zagrebu, Berlinu in v Leverkussnu. Z manjšimi zasedbami je posnel nekaj CD-jev, radijskih in televizijskih oddaj. Tudi z ucenci na logaški glasbeni šoli, kjer poucuje ze od leta 1983 (16 let, dve leti prej je pouceval na vrhniški Glasbeni šoli) je dosegel nekaj lepih uspehov na drzavnih tekmovanjih; sedem izmed njih nadaljuje glasbeno šolanje doma in na tujem.

Deset let je bil tudi imeniten dirigent Pihalnega orkestra, ki ga je iz III. kategorije popeljal v I. kategorijo pihalnih orkestrov Slovenije. Leta 1995 pa je na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Ostravi na Ceškem zablestel z zlatim odlicjem. Z dirigiranjem je prenehal oktobra 1999.